Chinese Taoïstische gezondheidsoefeningen

Wat is Chinese Taoïstische gezonheidsbegeleiding?

 

Bij de taoïstische gezondheidsoefeningen (道家養生法) leer je hoe het lichaam werkt en wat je ermee kan doen om je goed in je vel te voelen en je gezondheid te bewaren.

 

Bewegen (of oefenen) is niet persé gezond. Dat wordt namelijk bepaald door HOE je beweegt (of oefent). Daar wordt bij de gezondheidstraining de nadruk opgelegd.

 

Taoïstische gezondheidsoefeningen hebben naast het op een correcte, natuurlijke manier leren gebruiken van het lichaam als hoofddoel je weerbaarheid tegen ziekte hoog te houden. Dit gebeurt onder meer door het lichaam als eenheid te leren gebruiken, tot rust te leren komen, stabiliteit in denken en voelen te verwerven, het aanpassingsvermogen te vergroten en economisch om te leren gaan met je energie.

 

We werken met oefeningen die zowel beweging als rust stimuleren. Rust en beweging staan centraal in het dagelijkse leven van de mens en dit reflecteert zich binnen onze aanpak. De eenheid van rust (yin) en beweging (yang) wordt gebruikt om het lichaam op orde te brengen.

 

De taoïstische gezondheidstraining die we aanbieden heet yuanqigong. Deze training omvat oefeningen die de werking van het lichaam als eenheid versterken en tegelijkertijd ingezet worden om bepaalde plaatsen/functies in het lichaam extra te stimuleren. Zo zijn er oefeningen die meer inwerken op de rug, op de spijsvertering, de bloedcirculatie, de ademhaling, de emotieregulatie, het concentratievermogen enzovoort.

 

Werkwijze

 

Bij de eerste afspraak zal je situatie eerst grondig bekeken worden om een beeld te vormen van wat er goed gaat en wat er schort. Dit gebeurt onder andere door middel van een verkennend gesprek en eventueel door tong- en polsanalyse.

 

Er is een compleet gamma aan oefeningen: daoyin (taoïstische zachte stretching, bevorderen van circulaties en ontspanning), standentraining (met zifa donggong: spontane beweging), bewegingstraining (vanuit vaste standen en via loopoefeningen), zelfmassage, ademtraining en alchemistische meditatie.

Welke oefeningen je precies krijgt aangereikt is afhankelijk van je specifieke gezondheidstoestand en wordt op jou afgestemd.

 

De oefeningen worden op een bewuste manier en volgens vaste principes beoefend. Staan, zitten, liggen en bewegen op een specifieke wijze vormt de basis van de onderwezen gezondheidsoefeningen. Hoe je je lichaam gebruikt, bepaalt namelijk mee hoe je lichaam functioneert.

 

 

Naast de taoïstische gezondheidsoefeningen kan je de krijgskunst taijiquan leren (veelal ‘bekend’ onder de foutieve naam ‘tai chi’). Beide trainingen vullen elkaar heel mooi aan. De nadruk bij taijiquan ligt onder meer op het leren van zelfverdediging. Het is een ideale training voor wie weerbaarder wilt zijn, stabieler door het leven wil gaan en in grotere harmonie wil leven met de wereld om zich heen. Taijiquan leert je de taijifilosofie, de beweging in eenheid van yin en yang, belichamen via de integratie van gevechtsbewegingen.

 

Indicaties

Taoïstische gezondheidsoefeningen kunnen ingezet worden ter preventie van gezondheidsproblemen.

Het zorgt namelijk onder andere voor:

 • het hooghouden van de weerbaarheid (de basiskracht) tegen ziekte;
 • een correcte lichaams- en geesteshouding, waarbij de natuurlijke werking van het lichaam gevolgd wordt;
 • het ontwikkelen van een grotere gevoeligheid: het zorgt dat je tijdiger op kunt gaan merken dat er zaken scheef gaan zitten.
 • energiewinst in plaats van verspilling door het economisch leren bewegen;
 • rust en stabiliteit in lichaam en geest;

 

Daarnaast dient het om gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals:

 • (‘chronische’) vermoeidheid;
 • hoofdpijnen;
 • spier- en gewrichtsproblemen;
 • spijsverteringsklachten (maag, darmen, lever, …);
 • slaapproblemen;
 • rug-, nek-, schouderpijnen;
 • hart- en longaandoeningen;
 • psychische problemen: stress, angsten, woede, depressie, manie, psychosegevoeligheid e.d.

 

Taoïstische gezondheidsoefeningen zetten het hele lichaam in beweging en hebben dus een effect op het hele lichaam. Wil je weten of je met jouw vraag bij mij terecht kan? Neem dan gerust contact op.

 

Afspraak maken?

Afspraken worden online, per mail of telefonisch gemaakt:

Gijsbert Ruitenburg: info@jindanfa.com of +32 (0)3289.56.25

Indien we telefonisch niet bereikbaar zijn, gelieve dan een bericht in te spreken met vermelding van je naam en telefoonnummer, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op. Of stuur een mailtje.

Indien je de afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan minstens 24u op voorhand telefonisch te annuleren. Niet nagekomen of laattijdig geannuleerde afspraken zullen aangerekend worden.

 

 

Tarieven

Een afspraak duurt ongeveer 60 minuten en de prijs is €50.

 

Er is een verminderd tarief mogelijk: €30 per uur. Deze mogelijkheid is van toepassing op mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of die het omniostatuut hebben, of voltijds studenten of werkzoekenden. Je kunt dit respectievelijk aantonen via de risicocode (daar staat dan linksonder ..1/…) op het kleefbriefje van het ziekenfonds, de studentenkaart of de stempelkaart.

 

 

Gijsbert Ruitenburg

Chinese Taoïstische gezondheidstherapeut

1. Afspraken kunnen online gemaakt worden

2. Stuur een mail naar info@jindanfa.com en we nemen dan zo snel mogelijk contact op met u

3. Telefonisch op :  +32(0)32895625

www.jindanfa.com