Familiale bemiddeling Suzanne

Waarvoor kan u beroep doen op mij als erkend bemiddelaar?

 

Bemiddeling is een vreedzame en efficiënte methode om een conflict op te lossen waar ik als psycholoog en ervaren coach graag mijn bijdrage lever om alle menselijke aspecten correct aan bod te brengen.

 

Snelle “polarisering” bij een onenigheid is typerend voor onze samenleving en vaak is de tolerantie ver weg… Raak je toch ergens verwikkeld in een lastige situatie? Met een bemiddelaar neem je de kans om de stress van een aanslepend conflict uit je leven te bannen en ben je regisseur van je toekomst..

 

Trajecten begeleidt en bemiddelt in familiale aangelegenheden, persoonlijke geschillen met levenspartner, gezin, familie, collega’s, kennissen of vrienden, buren, hobby-clubs, verenigingen, comités….  Indien noodzakelijk werk ik tesamen met een jurist zodat het juridisch kader mee opgenomen wordt in de gesprekken.

 

Loopt het minder goed in uw relatie? Je overweegt nog geen echtscheidings-scenario en de stap naar de Familierechtbank is nog zéér ver weg (en ook “on-denkbaar”)? Je kan opteren voor een relatie-bemiddeling. Neem ownership van de situatie en kom samen op gesprek. Wat zijn de knelpunten en welke verwachtingen koestert ieder? Welke mogelijkheden zijn er om verder te gaan en “duo” te zijn? Zet de relatie niet nodeloos verder onder druk. Neem tesamen het heft in handen om de nodige afspraken te maken en beslissingen te nemen die bij jullie passen. Met een bemiddelaar erbij lukt dit wel!

 

Ik bemiddel rond de volgende thema’s:

 

  • Spanningen in de privérelatie of in de professionele werkrelatie rond verwachtingen, verantwoordelijkheden, territorium, rollen, taken, attitude, strategie en doelstellingen
  • Afspraken en positieve her-oriëntering voor koppels rond de visie en onderliggende principes in de ouderlijke zorg en het gezag over de kinderen
  • Een oplossing zoeken voor de verblijfsregeling bij scheiding
  • Ouderschap en plus-ouderschap bij scheiding waar de kinderen meetellen en hun mening geven
  • Langdurig begeleidings-traject samengestelde gezinnen, rond in elkaar schuiven van de puzzelstukken
  • Specifieke spanningen bij koppels rond persoonlijk functioneren met ADHD, ASS, HSP, Burn-Out, verslavingsproblematiek, problemen met loopbaan, meningsverschillen rond kinderwens, spanningen rond contacten met familie en inmenging van familie
  • Conflicten tussen broers en zussen op jonge leeftijd of bij volwassenen
  • Pestgedrag jongeren op school – volwassenen op het werk
  • Participatieve besluitvorming met tieners en jongeren over de thuissituatie en het samenleven onder 1 dak, de “plek” voor elk, financiën, eigen identiteit en keuzes
  • Afspraken rond de zorg voor de ouders of een ernstig ziek/behoeftig familielid
  • Afspraken binnen gezinnen rond kwaliteit van leven thuis en “keuzes”, tijds- en geldbesteding, budgettering en uitgaves
  • Dysfunctioneren van het koppel of het gezin ten gevolge van een grote verandering of mijlpaal (vader/moeder worden, bouwproject, verhuis, verouderingsproces, kinderen huis uit, pensioen) en begeleiding naar een “nieuw evenwicht”
  • Bezoekregeling grootouder-ouder
  • Samenwonen onder 1 dak en wederkerende verzuchtingen, ergernissen en ruzies
  • Generatieconflicten en socio-culturele conflicten privé of op de werkvloer
  • Ondersteunende gesprekken om samen evenwicht te herstellen en positief verder gaan bij een ongeluk of ingrijpende gebeurtenis zoals chronische ziekte, sterfgeval, werkverlies

 

Vaak werk ik ook als facilitator/coach voor individuen die zich in een conflict bevinden of in een juridische procedure verwikkeld raken en steun zoeken. Solo-gesprekken zijn mogelijk met:

 

  • de partners over zelfzorg en “eigen pad” (toekomst-perspectief), identiteit, loopbaan en eigen inkomen vóór, tijdens of na de crisis van de scheiding
  • grotere kinderen (12+) en jongeren over de nakende of de voorbije scheiding en eigen positionering
  • plus-ouders over hun nieuwe “rol”
  • ex-partners over het “schuldgevoel”, emotionele verwerking van de breuk, bindingsangst nieuwe relatie
  • jongeren over conflictueuze thuissituatie, aanhoudende ruzies in het gezin of conflictsituaties op school, gepest worden
  • jongeren bij loyauteits-conflicten na de scheiding, schuldgevoelens
  • senioren rond eigen wensen en keuzes, mantelzorg en zorgvolmacht

Indien we te maken krijgen met een conflict, privé of professioneel, is het belangrijk snel genoeg hulp in te roepen alvorens het conflict meer stress & pijn veroorzaakt. Meningsverschillen en conflicten zijn deel van het leven. Een traject met een psycholoog-bemiddelaar dient om te vermijden dat het conflict teveel begint te wegen en verstorend werkt.

 

Als erkend familiaal bemiddelaar help ik jullie graag om een manier te vinden van “omgaan met conflicten” waar elk in zijn waarde wordt gelaten. In een deskundig bemiddelingstraject werken we realistisch en toekomstgericht, naar een situatie die leefbaar is voor iedereen (“modus vivendi”).

 

Ik heb geen beslissingsbevoegdheid en ben onpartijdig. Ik begeleid het gesprek – stippel de lijnen van het proces uit – en maak het conflict hanteerbaar zodat jullie zelf een oplossing kunnen vinden. Ik bemiddel in conflicten waar op menselijk gebied veel op het spel staat…… Stabiliteit & welbevinden thuis, het behoud van de woonsituatie en intact houden van “het kerngezin”, het welzijn van de kinderen, de sfeer dagdagelijks op het werk, de band met de buren …

 

Laagdrempelige informatieve gesprekken zijn mogelijk voor individuen over scheiden (EOT), over zorgvolmacht, levenseinde van senioren…

 

 

Wat zijn mijn principes en doestellingen als bemiddelaar?

 

Scheppen van een psychologisch veilige omgeving waar dialoog, betrokkenheid en authenticiteit kan op gang komen. 100% vertrouwen, vertrouwelijkheid en beroepsgeheim

 

Oordeelloze houding van de bemiddelaar (neutrale betrokkenheid en meerzijdige partijdigheid)

 

Wederzijds respect

 

Individuele vrijheid en verantwoordelijkheid

 

Aandacht, ruimte en tijd voor emoties

 

De-escalatie van het conflict (ontmijning)

 

Dialoog voeren, luisteren naar elkaar zonder afwijzing

 

Positieve approach om de situatie te kaderen als een “constructieve crisis” en een groeiproces naar meer synergie en/of harmonie

 

Wederzijds overleg over verwachtingen, noden en behoeften

 

Onderlinge communicatie over de dieperliggende bekommernissen, belangen en waarden

 

Participatieve besluitvorming en samenwerking tussen de partijen bij maken van afspraken voor de toekomst

 

Mogelijkheid tot benoemen van intenties, falen, onmacht, begrenzingen, frustraties en gekwetstheden, en tot (gedeeltelijk) relatie-herstel

 

Duurzame oplossing gebouwd en gedragen door de partijen zelf

 

 

HOE VERLOOPT EEN BEMIDDELING?

 

1/ INTAKE GESPREKKEN

 

De intake is een verkennend gesprek. In een bemiddeling wordt idealiter steeds met de partijen tesamen gewerkt. In uitzonderlijke gevallen wordt hiervan afgeweken. Tijdens de intake stellen alle partijen zich voor en de cliënten doen kort hun persoonlijk verhaal. Er wordt bekeken of alle betrokkenen bij het conflict aan de bemiddeling deelnemen.

 

Er is er een degelijke toelichting/uitleg over het proces van bemiddeling, de werkwijze en de voordelen… De issues worden op tafel gelegd om dan te komen tot een beslissing over de “kernzaak” die in de bemiddeling behandeld zal worden. Na dit gesprek of deze gesprekken, nemen de partijen vrij de beslissing om al dan niet in de bemiddeling te stappen en om op deze wijze eruit te geraken.

 

2/ ONDERHANDELINGEN

 

Vanaf dan gaan we aan de slag en indien toepasselijk wordt de procedure geformaliseerd met een protocol. Een protocol is een formeel werk-document dat in bemiddeling gebruikt wordt en door iedereen ondertekend bij aanvang. Het bevat “afspraken” omtrent de principes, de wijze van communiceren voor iedereen die deelneemt, het verloop van de bemiddeling, do’s en don’ts, het inhoudelijk thema of “de kernzaak” van de bemiddeling, het honorarium. Dit protocol is conform de regelgeving van de Federale Beroepscommissie van Erkende Bemiddelaars.

 

We komen om te onderhandelen een aantal keer samen (zoveel als nodig is om met aandacht en respect jullie geschil aan te kaarten). We bespreken de verschillende discussiepunten die er tussen jullie zijn en desnoods worden issues opgedeeld en geparkeerd. We onderzoeken de mogelijke oplossingen voor de meest dringende pijnpunten, (o.a. test-situaties) en beoordelen tesamen welke ervan best tegemoetkomen aan de noden en belangen van elk van julie. Bij onderhandelingen waar belangen van kinderen spelen, zal ik als bemiddelaar steeds de belangen van de kinderen voorop stellen! Een bemiddelaar waakt steeds over het belang van de kinderen. Ook dit is conform de Beroepscommissie.

 

Verder is iedere conflict-situatie volkomen uniek en ik houd er steevast aan “maatwerk” te bieden bij iedere bemiddeling!

 

3/ OVEREENKOMST

 

Op basis van onze gesprekken maak ik de tekst op van de overeenkomst. We nemen de “afspraken” samen door en finetunen waar nodig. Indien jullie overeenkomst deel uitmaakt van een EOT of moet neergelegd worden voor de rechtbank of notaris, dan bied ik de noodzakelijke begeleiding.

 

4/ NAZORG EN FOLLOW-UP

 

Bemiddeling bij Trajecten kan na afsluiten opnieuw aangevraagd worden om een “update” van de afspraken te realiseren of om eenvoudigweg een check te doen van de positieve heroriëntering waar ieder op hoopte. Soms loopt de positieve heroriëntering niet zo vlot… Dan is het noodzakelijk een nieuw traject op te starten omdat er nieuwe issues ontstaan zijn.

 

 

AFSPRAAK MAKEN?

 

Meer info en FAQ vind je op www.trajecten.be.

 

Afspraken worden telefonisch of per e-mail gemaakt.

Stuur een mail naar  Suzanne@trajecten.be  of bel gerust +32 484 771 091

Ben ik niet onmiddellijk bereikbaar? Laat zeker naam en telefoonnummer achter, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.

 

Indien je je afspraak niet kan nakomen, gelieve minstens 24 uur op voorhand telefonisch of via e-mail te annuleren. Niet of laattijdig geannuleerde afspraken worden aangerekend.

 

 

TARIEVEN

 

De eerste afspraak kost €70 per persoon.

De betaling kan contant gebeuren of via de bancontact-app (smartphone).

 

Tijdens het eerste gesprek wordt de kostprijs van de bemiddeling besproken (en vastgelegd in het protocol). Ik hanteer in bepaalde gevallen een sociaal tarief.

Suzanne Tytgat

Erkend bemiddelaar, Coach

Dinsdag en zaterdag op afspraak

1. Stuur een mail naar  info@trajecten.be en we nemen dan zo snel mogelijk contact op met u
2. Telefonisch op : +32 484 771 091