Hoe kan ik mijn lichaam goed voorbereiden op de bevalling (en het herstel)?

Hoe kan ik mijn lichaam goed voorbereiden op de bevalling (en het herstel)?

Mijn naam is Farah, osteopaat, mama van Jonas, samenwonend met mijn vriend boven de praktijk Het Appèl waarvan ik medeoprichter ben. Mijn inspiratie rond de thema’s van deze blog(s) haal ik uit dagdagelijkse conversaties met andere zwangeren, patiënten, familie, collega’s, vrienden… De inhoud van deze blogs komt vooral van mijn eigen levenservaringen en ondervindingen, mijn vakkennis als osteopaat en mijn medische en paramedische achtergrond vanuit mijn studies ergotherapie en osteopathie.

Wat iedereen kan doen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling is zeer individueel. Daarom ga ik hier bespreken wat er allemaal in orde moet zijn en op welke manier je daarvoor kan zorgen. Dat wil nog niet zeggen dat iedereen met alles rekening moet houden.

Er moeten een aantal systemen op punt staan voor een goede bevalling, een vlotte borstvoeding en recuperatie: het mechanische systeem, het hormonale systeem en het viscerale systeem.

Het biomechanische systeem is het meest voor de hand liggend maar wat moet er nu allemaal juist orde zijn? Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je een minimum aan beweging hebt. Daar heb ik het al iets meer uitgebreid over gehad in een vorige blog maar zwemmen, wandelen en prenatale kinesitherapie zijn hiervoor ideaal. Dit gaat zeker een rol spelen in het sneller herstel van je lichaam na de bevalling en de revalidatie van je bekkenbodem.

Tijdens de zwangerschap moet je core stabiliteit goed genoeg zijn om het bijkomende gewicht, het veranderende zwaartepunt en het versoepelen van de gewrichten op te vangen (zie vorige blogs). Voor de bevalling is het belangrijk dat je lage rug, je heilig been en je bekken hun werk doen. Vooral de mobiliteit van je heilig been of sacrum moet in orde zijn gezien deze door een kantelbeweging naar achter en voor gaat fungeren als ‘schuif af’ naar de buitenwereld voor je baby. Ook kan een beperkte mobiliteit van je bekken ervoor zorgen dat je baby naar het einde van de zwangerschap de juiste ligging niet kan aannemen. Daarom raad ik al mijn zwangere patiënten aan om rond de 6de maand van hun zwangerschap eens langs te komen om dit allemaal na te kijken.

Het hormonale systeem en vooral de samenwerking tussen de andere systemen en het hormonale is zeer belangrijk omdat dit uw lichaam de signalen geeft om bvb soepeler te worden, om contracties van de baarmoeder ingang te zetten, om de borstvoeding op gang te brengen, om terug op gewicht te komen… Tijdens een osteopatische behandeling kunnen we dan ook op het hormonale systeem werken (gonaden/geslachtsklieren, bijnieren, schildklier, hypofyse en hypothalamus) zodat dit zijn werk doet.

Het viscerale systeem kan ons vooral parten spelen tijdens de zwangerschap (spijsverteringsklachten, vocht ophouden, spataders, banden pijn…). Het is dus belangrijk dat de baarmoeder en alles er rond mooi los en soepel is zodat de baarmoeder kan rekken en bewegen hoe het wilt (tijdens de zwangerschap maar ook voor de bevalling). Door de lies regio loopt ook ons vocht afvoersysteem vanuit de benen. Als daar iets vast of gespannen zit kan dit de doorgang hinderen waardoor we makkelijker vocht gaan ophouden en ons bloed ook iets makkelijker gaat ‘blijven hangen’ in de benen en voor spataders kan zorgen. De grote motor van dit afvoersysteem is onze lever die door onze plaats innemende prinsjes en prinsesjes ook wat gehinderd wordt. Tijdens de osteopatische behandeling gaan we die lever dan wat proberen ondersteunen in zijn functie.

Heb je dus last van bekkenpijnen, vochtophoping, spataders en heb je de indruk dat je eigenlijk niet zoveel last hebt van hormonen schommeling (weinig stemmingswisseling, weinig borstgevoeligheid, ben je niet al te misselijk geweest en niet te vermoeid… dan is je hormonale systeem misschien niet voldoende actief), kom dan zeker eens langs voor een check-up behandeling bij de osteopaat. Ik kan mezelf helaas niet behandelen maar ik heb mijn zwangerschap check-up bij de osteopaat binnen 2 weken staan. Ik heb duidelijk veel vocht ophouding en ik vrees dat mijn hormonaal systeem ook eens goed geactiveerd moet worden!

Als je hierover specifieke vragen hebt of een afspraak wil maken kan je altijd terecht op farah@hetappel.be

www.hetappel.be/osteopathie

Groetjes

Farah