Hoofdpijn en migraine: is er een alternatieve behandeling?

Hoofdpijn en migraine: is er een alternatieve behandeling?

Mijn naam is Farah, osteopaat, mama van Jonas en Mona, oprichter van groepspraktijk Het Appèl in Mechelen. Mijn inspiratie rond de thema’s van deze blog(s) haal ik uit dagdagelijkse conversaties met patiënten, familie, collega’s, vrienden, het nieuws… De inhoud van deze blogs komt vooral van mijn eigen levenservaringen en ondervindingen, mijn vakkennis als osteopaat en mijn medische en paramedische achtergrond vanuit mijn studies ergotherapie en osteopathie.

Naar aanleiding van de #weekvandemigraine2017 dacht ik dat het nog eens tijd was om mijn blog wat nieuw leven in te blazen want deze lag al een tijdje stil. Deze keer niet over fertiliteit, baby’s of zwangerschap maar over een alternatieve of aanvullende aanpak van (spannings)hoofdpijn, migraine en cluster headache.

Soorten hoofdpijn

(Spannings)hoofdpijn kan op een zeer vervelend manier latent of prominent aanwezig zijn en dat gedurende een periode van een paar uur tot een paar dagen. Hoofdpijn is vaak makkelijk te stoppen met ‘lichte’ pijnstillende medicatie. Jammer genoeg zijn er mensen die dagelijks of wekelijks kampen met deze klachten en dan is het niet aangeraden om zo vaak pijnmedicatie te nemen.

Migraine kan zeer uiteenlopende oorzaken hebben: mechanisch, neurologisch, biochemisch (voeding, geuren), hormonaal (vooral bij vrouwen rond de maandstonden). Indien je de eerste symptomen opmerkt en je kan snel een migrainewerend middel nemen dan heb je misschien het geluk dat je de aanval voor bent. Indien niet, zit er niet veel anders op dan in je bed te kruipen en de aanval ‘uit te zitten’.

Cluster hoofdpijn is een zeer ernstige vorm van hoofdpijn dat zeer plots door een geringe prikkel uitgelokt kan worden. Eens begonnen, is een aanval zeer moeilijk te stoppen helaas… Er moet bij Cluster vooral preventief gewerkt worden. Ik heb nog nooit de mogelijkheid gehad een acute cluster aanval te behandelen vooral omdat deze patiënten gewoonweg niet tot in de praktijk geraken.

Wat kan de osteopaat doen?

Wat de osteopaat niet kan doen is het instant effect evenaren van medicatie. Want eer je gebeld hebt, dan nog meteen een afpraak hebt en tot in de praktijk geraakt, is de aanval al uitgebroken. Wat de osteopaat wel kan doen is een acute aanval kalmeren of zelf laten stoppen. Maar vooral er voor zorgen dat zowel de intensiteit als de frequentie van hoofdpijn of migraine aanvallen op zijn minst daalt en in veel gevallen zo goed als verdwijnt.

Als osteopaat ga ik eerst een uitgebreide anamnese doen met vragen zoals bvb: waar zit de hoofdpijn (boven de ogen, achteraan de schedel)? Wanneer komt deze op? Wat verergert of vermindert de pijn? Heb je daarbuiten nog last van nek- of rugpijn? spijsverteringsklachten? Hormonale dysbalans? Voedingspatroon?… Nadat we een duidelijk beeld hebben gaan we over tot het onderzoek en de behandeling.

Over de biochemische oorzaken gaan we vooral veel advies proberen geven, eventueel doorverwijzen voor verder onderzoek of uitsluitsel.

De mechanische en neurologische oorzaken van migraine of hoofdpijn behandel ik eigenlijk op dezelfde manier. Ik vertrek vanuit de borstkas en schoudergordel om daar alle spanningen of blokkades op te lossen (deze kunnen eventueel een onderliggende oorzaak hebben maar daar ga ik nu niet dieper op in). Daarna is de nek aan de beurt waar ook de spierspanningen en blokkades opgeheven moeten worden (zeker de overgang tussen rug en nek en tussen nek en schedel zijn zeer belangrijk). Nadat dit allemaal is opgelost kan ik aan het hoofd zelf beginnen werken (het craniale werk). Ook hier moeten de spanningszones vrijgemaakt worden en moet er ruimte en dynamiek gecreëerd worden. De gebruikte technieken kunnen variëren van mobilisaties tot manipulaties tot rekkende fasciale technieken tot zeer zachte ‘listenings’ afhankelijk van de patiënt die voor mij ligt.

Ook de hormonale as kan aangepakt worden. Dit is de as van hypofyse – hypothalamus – schildklier – bijnieren – geslachtsklieren. Elk van die delen moet vrij zitten in zijn omgeving en de doorstroming op die as moet dynamisch zijn (ook hier kan ik in deze blog niet uitgebreid op in gaan).

Wat betreft de Cluster hoofdpijn komen al deze technieken meestal ook aan bod maar ligt bij mij de nadruk (nog meer als bij een andere behandeling) op ‘treat what you find’. De osteopatische behandeling is in zo goed als alle gevallen aanvullend op andere medicamenteuze behandelingen. Deze kunnen gaan van zware pijnstilling tot botox, intramusculaire injecties, zuurstof toediening,…

Verwachte resultaten

Behandelingen voor hoofdpijnen en migraines zijn één van de meest dankbare want in 9/10 gevallen krijg je na de eerste behandeling al zeer duidelijk resultaat. Vaak heb je nog een paar behandelingen nodig om het helemaal weg te krijgen en/of een onderhoudsbehandeling om de zoveel maanden.

Voor Cluster headache kan ik op mijn eigen resultaten moeilijk een cijfer plakken gezien de aanvallen soms maanden of jaren kunnen verdwijnen om dan plots toch terug op te duiken.

Ik hoop via deze blog mensen te hebben kunnen informeren en sensibiliseren om naast de klassieke (medicamenteuze) behandelingen ook eens te gaan kijken bij de meer alternatieve buren. Ik heb het hier enkel over mijn vakgebied osteopathie gehad maar ook andere disciplines kunnen op een natuurlijke manier hulp bieden bij hoofdpijn of migraine: acupunctuur, homeopathie, yoga, relaxatie of ademhalingstherapie, voetreflexologie, voedingsaanpassing, …

Bij vragen of opmerkingen, voel jullie vrij mij te contacteren op farah@hetappel.be

Tot blogs!

Farah