(sport)Kinesitherapie

Wat is kinesitherapie?

Kinesitherapie houdt zich bezig met het behandelen van musculoskeletale klachten van het menselijk lichaam.

Dit zijn klachten ter hoogte van de spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en zenuwen.

U kan in Het Appèl terecht voor verschillende behandelingen zoals oefentherapie, manuele therapie, lymfedrainage, personal training, psychomotorische therapie…

 

Indicaties kinesitherapie

Post-operatieve revalidatie. Zowel de amateuristische als de professionele sporter krijgt revalidatietherapie op maat. Ook blessures en acute/chronische klachten, die u al dan niet heeft opgelopen tijdens het sporten, worden accuraat aangepakt. Uiteraard behoort de behandeling van algemene aandoeningen ook tot de kinesitherapeutische mogelijkheden.

Enkele voorbeelden:

  • Schouderoperatie – Frozen shoulder
  • Knieprothese – Heupprothese
  • Meniscusletsel – Kruisbandruptuur – Knieschijfproblematiek
  • Enkelverstuiking
  • Peesontsteking – Spierscheur
  • Breuk
  • Blessure – Letsel door overbelasting
  • Valpreventie bij ouderen
  • Cardiale revalidatie
  • Revalidatie na beroerte

 

Praktisch

Wat mee te nemen naar de eerste consultatie?
– Identiteitskaart.
– Doktersvoorschrift voorzien van een klevertje van de mutualiteit.
– Eventuele medische verslagen
– Comfortabele kledij

 

Over mezelf

Met een diploma kinesitherapie binnen de afstudeerrichting ‘musculoskeletale aandoeningen: optie sportkinesitherapie’ ben ik gespecialiseerd in klachten afkomstig van spieren, gewrichten, ligamenten, pezen en zenuwen ter hoogte van de onderste en bovenste ledematen, de nek en de wervelkolom. Binnen mijn behandeling speelt de actieve aanpak een centrale rol. Dit wordt aangevuld met manuele therapieën, advies rond levensstijl, pijneducatie,… aangepast aan de individuele noden van de patiënt. Ik reken op een actieve en positieve samenwerking tussen patiënt en therapeut waar samenspraak tussen beiden mogelijk is.

Voor mij is afstuderen zeker niet een eindpunt wanneer het gaat over bijleren. Zo zal ik tijdens het academiejaar 2019-2020 een postgraduaat ‘Manuele Therapie’ volgen aan de universiteit van Antwerpen. Bijkomend houd ik interessante seminaries en bijscholingen in het oog om mijn behandelingen zo up-to-date en optimaal mogelijk te maken.

Ook in mijn persoonlijk leven speelt een actieve levensstijl een grote rol. Zo speel ik al sinds mijn 7e voetbal, probeer ik ieder jaar één keer te gaan skiën en korte verplaatsingen maak ik, indien het weer dit toelaat, met de fiets. Daarnaast ‘doe’ ik ook graag een terrasje of ga ik eens naar een danscafé om de benen te strekken.
Manuele therapie
De wetenschappelijk onderbouwde therapievorm bestaande uit het mobiliseren of manipuleren van de gewrichten met als doel pijndemping of optimalisering van de bewegingsmogelijkheid van het gewricht.
Myofasciale Therapie

Deze therapievorm vormt een onderdeel van de manuele therapie en richt op pijnen en bewegingsbeperkingen afkomstig van de spier- en peesstructuren. In deze spieren ontstaan pijnpunten, ‘Trigger punten’ genoemd, die pijn en bewegingsbeperking veroorzaken. Ieder pijnpunt heeft een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Naast behandeling van de pijnpunten wordt bewegingsadvies en advies omtrent houding meegeven om terugkerende klachten te voorkomen.

 

Oefentherapie
Oefentherapie is het teweegbrengen van spieractiviteit en bewegingen van het lichaam, om zo het functioneren binnen het dagelijkse leven te verbeteren. Oefentherapie bestaat uit gerichte mobiliserende, stabiliserende, spierversterkende oefeningen en oefeningen en advies gericht op houdingscorrectie en het verbeteren van bewegingsgewoonten.
Sportrevalidatie

De revalidatie van een blessure of bepaalde sportgerelateerde klachten door het ondersteunen van weefsel- en functieherstel zodat er opnieuw pijnvrij gesport kan worden. Tijdens de revalidatie wordt het lichaam klaar gestoomd om opnieuw voluit te gaan sporten, met daarnaast gerichte preventieve maatregelen om de kans op herval te verminderen.

 

Taping

Gebruikmakend van twee soorten taping; kinesio taping en klassieke taping. Kinesio taping of elastische taping wordt gebruikt ter facilitatie van het natuurlijk lichamelijk herstelproces. De kleurrijke tapes worden niet alleen gebruikt bij het herstel van sportblessures maar ook in veel andere gevallen. De verschillende functies van de tapes omvatten proprioceptieve gewaarwording, verminderen van spiervermoeidheid, uitstel van spierverzuring en pijninhibitie. Anderzijds wordt de klassieke (niet-elastische) taping gebruikt ter immobilisatie van de gewrichten zoals gewenst bij een verstuikte enkel of pols.

 

Tarief en terugbetaling kinesitherapie

Ik zal als niet-geconventioneerde therapeut de vooropgestelde tarieven van het R.I.Z.I.V. niet volgen.

 

Kinesist Duur sessie Tarief Terugbetaling
VINCENT 45min (1ste keer)

30min

Huisbezoek (binnen straal van 3km)

31€

27€

28€

 

30€

19,11€

19,11€

 

 

Vragen omtrent terugbetaling door de mutualiteit mogen steeds gesteld worden! De betaling gebeurt per sessie en kan cash (bij voorkeur gepast), maar liefst met de BancontactApp of Mobile Banking.

Vincent Verhaeghe

Kinesitherapeut, manuele therapeut io

Ma, Woe en vrijdag op afspraak

1. Maak uw afspraak online
2. Stuur een mail naar verhaeghekine@hotmail.com en we nemen dan zo snel mogelijk contact op met u
3. Telefonisch op : +32 478 062 814