Lezingen over Autisme (ASS)

Autisme (ASS)

Tijd en locatie

Het Appèl – Groepspraktijk , Brusselsesteenweg 544, 2800 Mechelen

Verschillende thema’s

30€pp, verschillende data

Wie ben ik?

Katrien Vrancken, auti-coach, auti-mama

Als mama van 5 vind ik het belangrijk dat een kind zich thuis voelt en zichzelf kan zijn.

En als auti-mama besef ik dat dit soms een ware zoektocht is om je kind te ondersteunen, helpen en er zelf te kunnen staan. Het is soms een evenwichtsoefening waar de balans rap van kan overhellen.

Als mama begrijp ik maar al te goed wat het is om te zien dat je kinderen zich niet goed in hun vel zitten. Als je merkt dat je kind lange tijd in boosheid, verdriet, angst zit en je kan het niet helpen.

Ook op professioneel gebied heb ik al jaren ervaring in het werken met kinderen die al een zware rugzak hebben.

Van uit mijn persoonlijke en professionele ervaring heb ik besloten om mijn eigen faalangst opzij te zetten en ben ik terug gaan studeren. Het helpen van mensen en kinderen zit van nature in mij, ook het aanvoelen en zien wat deze nodig hebben.

Ik zie een gezin ook als één geheel met allemaal personen met hun eigen identiteit. Een gezin is een thuis waar iedereen zichzelf kan zijn en zich kan ontplooien.

Wat na de diagnose?

Na dat de diagnose gesteld wordt blijf je meestal met veel vragen achter. Wat is dat nu juist? Hoe zie ik dat bij mijn kind? Hoe kan ik er het best mee omgaan? Van uit een theoretisch kader neem ik je mee naar praktische informatie en tools waar je thuis mee verder kan. Er is ook ruimte om vragen te stellen.

Autisme in een gezin

Wanneer de diagnose valt in een gezin heeft dit een grote impact op heel het gezin. We gaan kijken welk effect het kan hebben bij de ouders en bij de brussen. We bespreken de valkuilen en hoe we er mee kunnen omgaan. Ik leg ook uit waarom het zo belangrijk is dat heel het gezin de ondersteuning krijgt, zodat er een basisrust kan gecreëerd worden in het gezin.

Puberteit

Wanneer je kind met autisme in puberteit komt is het precies of je een nieuwe “handleiding “moet maken. Deze avond gaan we kijken wanneer het juist puberteit is en wanneer autisme, hoe we hen terug kunnen motiveren, waarom games zo een aantrekkingskracht hebben en hoe we moeten omgaan met hun ontluikende liefdes en seksualiteit.