Parallel solo-ouderschap

Infosessie ouder-zijn in hoogconflictscheiding

Gastdocent: Ellen D’Haenens erkend familiaal bemiddelaar

Bedoeld voor iedereen die van dichtbij of wat verder af betrokken is bij een hoogconflictscheiding tussen ouders, en graag meer wilt leren over de dynamieken en bijzonderheden die hierbij spelen. Inzicht hierin kan kracht geven om hier anders naar te leren kijken, en er daardoor ook anders mee om te gaan, zodat je kan blijven staan in de storm van een hoogconflictscheiding.

Inhoud

Geïnspireerd door het werk van Vanessa Maes en de tools binnen parallel solo-ouderschap, leg ik eerst en vooral uit welke processen er spelen bij elke scheiding, zowel voor ouders als voor kinderen. Daarnaast gaan we in op waarom het in sommige situaties niet meer lukt om ‘samen’ ouder te blijven en te overleggen over de kinderen. Gewapend met deze inzichten, leg ik graag uit welke tools gebruikt worden binnen parallel solo-ouderschap. Deze tools bieden concrete handvatten waarmee je als ouder binnen een begeleiding parallel solo-ouderschap aan de slag kan om in je eigen kracht te blijven staan, los van de andere ouder. De tools zorgen er ook voor dat je kind(eren) niet meer klem komen te zitten te midden van het conflict dat volop woedt. Zo gaan we bijvoorbeeld in op hoe je netwerk ondersteunend kan zijn voor jou als ouder, en hoe je kan inzetten op jouw waarden als ouder.

Waarom deze infosessie?

Soms is het wantrouwen of opgelopen trauma binnen een scheiding zo groot dat het bijzonder veel vraagt van ouders om samen tot regelingen te komen. In dat geval biedt parallel solo-ouderschap een uitkomst. Het is geen kant-en-klare oplossing om tot regelingen te komen, maar het vergroot je eigen basis als ouder om te blijven staan in de storm die een hoogconflictueuze scheiding met zich meebrengt, met een focus op de relatie tussen ouder en kind, en op jezelf als ouder. In deze infosessie wil ik je laten kennismaken met de fundamenten van parallel solo-ouderschap, en inzicht geven in waarom dit kan werken.

Wat haal je er concreet uit?

Inzicht in welke processen spelen bij elke scheiding, en waarom het soms niet meer lukt om ‘samen’ ouder te blijven.

Eerste kennismaking met concrete handvatten uit parallel solo-ouderschap die je helpen als ouder in een hoogconflictueuze scheiding in je kracht te blijven staan, los van de andere ouder.

Wie ben ik?

Bemiddelen is steeds mijn tweede natuur geweest, een rode draad doorheen mijn leven. Getriggerd door het werken met mensen gecombineerd met inzicht krijgen in hun gedrag, koos ik na mijn secundaire studies voor de richting klinische psychologie en daarna onderzoek binnen pedagogische wetenschappen.

In 2020 volgde ik bij het opleidingsinstituut Mediation Instituut Vlaanderen (MEDIV) een opleiding tot familiaal bemiddelaar. Als erkend familiaal bemiddelaar zet ik mij volop in in mijn eigen praktijk De Horizon, verbonden aan de groepspraktijk Het Appèl.

Echter, tijdens het bemiddelen merkte ik dat dit niet voor alle koppels die uit elkaar wensen te gaan, werkt. Meer zelfs, de pogingen om te communiceren en overeen te komen in alles wat geregeld dient te worden bij een (echt)scheiding, vergrootte net de escalatie tussen ex-partners, met soms, en uiteraard ongewilde, nefaste gevolgen wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Dit bracht mij tot parallel solo-ouderschap (door Vanessa Maes) dat een methodiek biedt om ouders apart te begeleiden in de storm van een hoogconflictscheiding.

Praktisch

Het Appèl, Brusselsesteenweg 544, te 2800 Mechelen.

Om in te schrijven klik hier

Kostprijs: 30€ pp