Prenatale opvolging: gynaecoloog en/of vroedvrouw?

Prenatale opvolging: gynaecoloog en/of vroedvrouw?

Hier ga ik dan met mijn allereerste blog! Mijn inspiratie rond de thema’s van deze (en hopelijk toekomstige) blog(s) haal ik uit dagdagelijkse conversaties met andere zwangeren, patiënten, collega’s, vrienden… En dit thema kwam gisteren naar boven tijdens een messenger conversatie… 😉 De inhoud van deze blogs komt vooral van mijn eigen levenservaringen en ondervindingen, mijn vakkennis als osteopaat en mijn medische en paramedische achtergrond vanuit mijn studies ergotherapie en osteopathie.

Het ‘klassieke’ maar ook meest gekende en afgelegde traject voor de prenatale opvolging is dat bij de gynaecoloog. Je gaat in het begin om de 4 weken (op 8, 12, 16, 20, 24, 28 weken), daarna om de 3, dan 2 en 1 we(e)k(en) (31, 34, 36, 38 en 39 weken). Er wordt dan telkens een echografie gemaakt en de nodige informatie over prenatale testen, inentingen en suikertest wordt meegegeven… en dat meestal allemaal op 15 min tijd (!)

Mijn eigen gynaecologe houdt zich in ieder geval niet aan dat tijdstip want we hebben al iedere keer 45min moeten wachten eer het aan ons was. Jammer genoeg is ze dan altijd aan een inhaalmanoeuvre bezig en dat voel je wel een beetje tijdens de zitting. Hoewel ze ALTIJD uitgebreid de tijd neemt voor de echo’s, ons echt mee laat genieten van het kleine wonder en er dus helemaal niets aan te merken valt op haar medisch werk, moeten we hierdoor wel een beetje inboeten op de tijd dat ze aan haar uitleg en vooral aan eventuele vragen spendeert. Als je dan enkel het gynaeco-traject volgt, dan mis je soms wel een aantal zaken.

In het geval van mijn gynaeco zou dat geen probleem moeten zijn want het papier dat je bij de allereerste echo krijgt (bij de vaststelling van de zwangerschap, bij mij op 6 wkn en 4 dgn) geeft aan dat je best de gyneaco combineert met een vroedvrouw (of huisarts). Ze gaan er daar in de praktijk dus van uit dat je bij iemand anders gaat voor verdere vragen en voor alle onderzoeken waar geen gyneaco voor vereist is. Dat is dus ook het traject waar ikzelf voor gekozen heb.

Veel mensen weten dit niet maar er zijn maar 3 ‘aangeraden’ en bij gevolg ook maar 3 terugbetaalde echografieën: op 12 weken de nekplooimeting, op 20 weken de uitgebreide echo rond ingewanden en zenuwstelsel en dan op 31 weken kijken ze naar de algemene ontwikkeling van de babbi. De andere echo’s zijn niet verplicht maar natuurlijk oh zo leuk om mee te maken. In de plaats kan je dus afwisselend naar een zelfstandige vroedvrouw gaan. Veel mensen weten ook dàt niet maar de bezoeken aan de zelfstandige vroedvrouw zijn 100% terugbetaald. Het is zelf via de derdebetalesregeling waardoor je prenataal enkel je dossier opstartkosten moet neertellen (bij mij 25€).

Ikzelf ben in begeleiding bij Elke Notebaert, bij de vroedvrouwenpraktijk De Wolk in Boortmeerbeek. Daar nemen ze de tijd dat nodig is om de hele uitleg te doen (heb nu al 2 keer 45min binnen gezeten) en het gaat er uiteraard ook veel gemoedelijker aan toe dan bij de gynaeco. En dat is nu juist wat ik nodig heb en heel hard mis in de klassieke gezondheidszorg. Je krijgt er een uitgebreide anamnese, ze vragen zeer uitgebreid door over hoe je je voelt op allerlei vlakken, geven uitleg rond de bloedafname, waarom ze je weer maar eens leegtapt 🙂 en nog zoveel meer. Het is veel meer een tweezijdige conversatie terwijl de gynaeco voor mij vooral een éénzijdige waterval aan informatie is waar ik gewoon zoveel mogelijk van probeer op te slagen. Je krijgt bij de vroedvrouw ook een onderzoek met de doptone, dat is een apparaatje waarmee je naar de harttoontjes kan luisteren. Het is uiteraard niet hetzelfde als een echo maar het was ook super fijn om dat te horen *pinkt traantje weg*.

Veel mensen waaraan ik vertel dat ik een vroedvrouw heb gaan ervan uit dat ik dan een thuisbevalling wil 🙂 Die twee gaan in deze tijd niet automatisch gepaard met elkaar. Dit terzijde moet ik zeggen dat ik dat even overwogen heb (dankzij de vele super positieve verhalen) maar voor een eerste kindje lijkt het mij beter om in een ziekenhuis te bevallen.

De combinatie gynaecoloog – vroedvrouw lijkt voor mij dus de meest volledige opvolging die je kan krijgen. Dit kiest iedereen uiteraard voor zichzelf maar zo heb ik jullie over beide mogelijkheden kunnen informeren.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan gehad en ik ben wel benieuwd welk traject jullie gekozen hebben en hoe jullie je hierbij voelen. Voel je vrij om te reageren 🙂

Tot blogs!

Farah

www.vroedvrouwenpraktijkdewolk.be