Slaaptherapie

Help, ik heb een slaapprobleem!

 

Wist je dat we idealiter één derde van ons leven al slapend doorbrengen? De huidige cijfers van Sciensano tonen echter aan dat minstens één op drie Belgen deze richtlijnen niet respecteert.

Slaaptekorten resulteren op termijn in een verhoogde vermoeidheid, gevoelens van lusteloosheid, stress en geheugen- en concentratieproblemen. Meer nog, het verhoogt de kans op het ontstaan van een aantal chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, dementie en zelfs kanker. Tevens gaan slaapproblemen vaak gepaard met een verhoogd werk/schoolverzuim, burn-out en depressie. Omgekeerd zien we ook dat mensen met chronische aandoeningen vaak slaapproblemen ervaren als een symptoom van hun ziekte of als bijwerking van hun medicatie.

Hoewel slaapproblemen meestal behandeld worden door slaapmedicatie, zijn de meerderheid van de slaapproblemen op te lossen door gedragsverandering. Een slaaptherapeut behandelt deze slaapproblemen in de eerste lijn van de gezondheidszorg.

 

 

WAT DOET EEN SLAAPTHERAPEUT?

 

Een slaaptherapeut helpt patiënten bij de preventie en behandeling van slaapproblemen in de eerste lijn van de gezondheidszorg. Hoewel huisartsen en arts-specialisten patiënten kunnen doorverwijzen naar een slaaptherapeut, is een medisch voorschrift niet noodzakelijk.

 

De behandeling tijdens slaaptherapie hangt af van de specifieke vraag of klacht waarmee de patiënt op raadpleging komt. Tijdens een eerste consult wordt de vraag of klacht in beeld gebracht en kan de slaap geregistreerd worden via diverse meetinstrumenten in de thuissituatie van de patiënt.

Afhankelijk van de vraag of klacht zal de behandeling bestaan uit cognitieve gedragstherapie, advisering in slaaphygiëne en relaxatie- en ademhalingsoefeningen. De duur van de behandeling is steeds in overleg met de patiënt en varieert gemiddeld van één tot zes sessies. Nadien zijn opvolgconsulten mogelijk. De behandelingen zijn geïnspireerd op de pijlers van een gezonde levensstijl, positieve gezondheid en ACT (Acceptance and commitment therapy).

 

Patiënten die voor hun bestaand slaapprobleem verdere medische ondersteuning nodig hebben, krijgen van de slaaptherapeut advisering en mogelijke doorverwijzing voor behandeling in de tweede lijn van de gezondheidszorg.

 

 

Voor wie?

 

Slaapproblemen zijn inherent aan leeftijden. Dat wil zeggen dat slaapproblemen kunnen voorkomen op elke leeftijd. De slaapnoden en -problemen kunnen variëren per leeftijd, daarom kunnen naast volwassenen ook (ouders van) baby’s en kinderen, tieners en jongvolwassenen terecht bij de slaaptherapeut. Verder is er ook bijzondere aandacht voor doelgroepen zoals zwangere vrouwen, sporters en ouderen.

 

 

Wie ben ik?

 

Dr. Julie Vanderlinden, Doctor in de biomedische slaapwetenschappen, Master in Public health

 

Ik legde me tijdens mijn doctoraatsonderzoek toe op de effecten van levensstijl op slaap. Hoewel slaaptherapie als specialisme in België een vrij nieuw concept is, heb ik me daarom tijdens de afgelopen jaren verder bekwaamd tot erkend slaap(oefen)therapeut (Nederland), gedragstherapeut (University of Freiburg, Duitsland) en baby- and child sleep coach (USA).

 

Daarnaast volgde ik de afgelopen jaren diverse opleidingen in positieve gezondheid, ACT en cognitieve gedragstherapie. Ik ben actief betrokken in de European Sleep Research Society (ESRS) en de beroepsvereniging van verpleegkundigen (NVKVV).

 

Naast mijn beroep als slaaptherapeut, werk ik momenteel ook nog als postdoctoraal onderzoeker-lector. Tijdens de afgelopen jaren publiceerde ik vanuit die hoedanigheid meerdere wetenschappelijke artikels rond slaap. (http://lirias.kuleuven.be/cv?Username=U0070188)

 

Slaaptherapeut in het Appél

 

Dr. Julie Vanderlinden, PhD

 

Consultaties mogelijk in het Appél

vanaf 22/10/2022 op vrijdagnamiddag

vanaf 01/01/2022 op vrijdagvoormiddag en -namiddag

 

Een consultatie duurt 60 min en kost 60 EUR. Betalen kan cash of via payconiq.

 

Maak een afspraak via: info@slaappraktijk.be of via 0480/67 77 25

Meer info via: www.slaappraktijk.be

 

Annulaties zijn mogelijk tot 24uur voor de geplande afspraak. Bij laattijdige annulatie of verzaking wordt de consultatie alsnog aangerekend.

Julie Vanderlinden

Slaaptherapeut

vrijdag op afspraak

1. Stuur een mail naar info@slaappraktijk.be

2. of bel naar +32 480 677 725  we nemen dan zo snel mogelijk contact op met u

Meer info op www.slaappraktijk.be