Stress en burn-out coach Suzanne

Wat is coaching bij Stress & Burn-out?

 

Objectivering rond stress niet evident…

In een coaching-traject ontdek je jouw stressoren (waar stroomt je energie weg) en leer je wat jij zèlf kunt doen, zodat negatieve stress jou niet verder blokkeert en op energie-vlak leegzuigt. Je leert uit je comfortzone te treden en ontwikkelt coping-mechanismen om met spanning om te gaan. Daarnaast zetten we in de coaching ook in op “flow” genereren. Wat kan jij doen om meer momenten te beleven waar je energiek, positief en gefocussed “goed bezig” bent?

Misschien kwam de Corona-crisis als geroepen voor jou omdat het dringend tijd is de spanning in je lijf te bestrijden. Neem tijd om onnodige twijfels en angsten (die jou al lange tijd typeren), te bespreken. Wat er misloopt, kan je recht trekken. De begeleiding heeft tot doel jou te leren bewuster te kiezen hoe je denkt (zelfkennis) en bewuster om te gaan met je lichaam en de reacties van jouw lichaam. Elke stap die jij zet in dit leerproces, is een stap naar meer gezondheid en welzijn, beter slapen, werkplezier, levensgeluk, meer harmonie in je relaties… .

Je leert de eisen en verplichtingen die jou gesteld worden, anders bekijken. Je leert vanop afstand kijken naar de negatieve, beklemmende of destabiliserende situatie waarin je je bevindt. Voor objectief belastende zaken werken we aan uitwegen en oplossingen.

Post-trauma stress komt veel voor bij personen die van nature al een hogere stress-gevoeligheid hebben. Personen met autisme, AD(H)D, HSP… hebben van nature een andere spanningsboog. Veel stress vindt zijn oorsprong in de privé-context waar ongezonde of soms toxische relaties een contante bron van onrust zijn. In de begeleiding worden alle invloeden op je welbevinden in kaart gebracht. Er is ruimte voor het verleden en wat daar gebeurde dat jou nu nog spanning bezorgt. Er is ruimte voor je verwerkings-proces van heftige gebeurtenissen, tegenslagen, scheiding, rouw en verlies.

Heb je al een burn-out doorgemaakt of vrees je dat je in een vergevorderd stadium zit van chronische stress ? Vermeld dit in de intake zodat we gericht kunnen werken op jouw behoeften en noden.

 

 

INDICATIES VOOR COACHING BIJ STRESS EN BURN-OUT

 

“Luister naar je lichaam als het fluistert zodat het niet hoeft te schreeuwen.” Al vanaf het éérste gesprek in coachings rond stress-hantering, worden concrete stappen gezet om te luisteren naar het lichaam en het te geven wat het nodig heeft.

De duidelijkste indicatie voor chronische stress-problematiek, is een energie-peil dat tot een diepte-punt gezakt is – tot volledige uitputting. Word je meer en meer gevoelig aan de spanning in je lijf met concentratieproblemen, onverklaarbare hoofdpijn, duizeligheid, spijsverteringsproblemen, prikkelbaar gedrag, rugpijn, hartkloppingen, paniekaanvallen? Of sleep je je al jaren vooruit met vallen en opstaan?

Indien je langdurig té zware inspanningen levert, ondergaat jouw systeem constant en langdurig stress. Je zet bij stress een ingebouwd overlevingsmechanisme in actie om je brein, zenuwstelsel en spieren een extra boost te geven “om te overleven”… Wanneer de intense spanning in je lijf aanhoudt gedurende maanden en je lichaam niet meer naar de normale modus gaat, spreken we over ongezonde stress. Je overlevingsmechanisme met alle fysiologische en hormonale reacties, staat dan immers constant op actief. Dus, je vecht constant! Roofbouw op je gezondheid…

Deze stress is nog ongezonder, indien je weinig controle kan uitoefenen op de situatie en ook weinig sociale hulp/steun krijgt van anderen of verbondenheid voelt (Bron: Karasek). Bij ongezonde of chronische stress, lijdt jouw organisme onder de “toxische effecten”. Deze reactie is symptomatisch bij iedereen anders. Ook de manieren om af en toe te recupereren van stress zijn uniek bij elk persoon. Een professionele begeleiding brengt in kaart waar jouw lijf afziet en wat het nodig heeft.

Beter leren omgaan met jouw ervaring van stress, is een unieke persoonlijke zoektocht. Voor sommige cliënten is het een grote uitdaging stress leren ontladen (echt ont-spannen). Het vraagt aandacht en tijd maar resulteert in minder mentale en/of lichamelijke problematieken en meer vitaliteit en draagkracht. Zelfs al blijf je in de omstandigheden als toppresteerder, carrièretijger, manager… Het is op zich niet slecht dat je veel uitdaging kent en jouw organisme zwaar op de proef gesteld wordt… Via een coaching-traject op maat ontdek je hoe je die gezonde geest én dat gezonde lichaam behoudt. En tegelijk kan je hard blijven presteren en ambitieuze dromen waarmaken.

Jongeren (vanaf 15 jaar) en studenten die met een problematiek kampen van prestatiedruk en stress bij de studies, begeleid ik graag via een specifiek traject. Door “afstands-onderwijs” is de complexiteit en ook spanning voor jongeren veel groter geworden. Met als gevolg grotere zelf-twijfels, verhoogde faalangst, concentratiestoornissen, uitstelgedrag… Daarnaast spelen heel wat maatschappelijke zaken die de “druk” op jongeren verhogen en hun weerbaarheid  extra op de proef stellen.

Werk dat niet meer “werkbaar” is?

Werkgerelateerde stress en issues rond “time-management” (bij ondernemers, leidinggevenden en managers) wordt aangekaart in een traject leadership-coaching.

Indien de vragen waarmee jij worstelt inhoudelijk overeenstemmen met een “loopbaanbegeleiding”, worden de VDAB Loopbaancheques aanvaard. Een begeleiding via de VDAB-Loopbaancheques kost slechts €80. Er wordt een plan gemaakt om jouw werk-gerelateerde stress definitief aan te pakken. Vaak gaat een loopbaanbegeleiding niet over werk-verandering, maar wel over vinden van balans (grenzen bewaken).

Het hybriede werken, zorgt voor heel wat hogere bediende-profielen voor verhoogde risico’s op burn-out. Doe je stééds die extra moeite en ga je de extra mile voor het bedrijf?… Jouw intieme kring van vrienden en familie wil graag dat jij je werk blijft doen maar op voorwaarde dat jijzelf geen schade oploopt. Een coaching-traject helpt jou om dagdagelijks de grenzen te bewaken! Zonder persoonlijke professionele begeleiding kan de overbelasting op een later moment haar tol eisen. Anticipeer op de silent killer van al jouw enthousiasme die op de loer ligt. Burn-out is een ziekte-verschijnsel dat langzaam opbouwt.

Indien je denkt dat jouw situatie uit de hand gelopen is, kan je best niet te lang wachten om een hulplijn in te schakelen! Neem telefonisch contact op indien je met een (nakende) burn-out te maken hebt:

  • Fysieke uitputting – energie missen
  • Emotionele uitputting – huilbuien of extreem gevoelig reageren
  • Gebrek aan zelfvertrouwen en vervreemding tegenover zichzelf ( ik kan niets, ik kan niets aan)
  • Cynische houding tegenover zichzelf en tegenover anderen en het werk
  • Afstand willen nemen van het werk, van de collega’s (vervreemding)
  • Moeite met volgen van gesprekken/meetings
  • Concentratie-stoornissen
  • Issues met inschatten, plannen en organiseren

Herken je een aantal zaken? Via deze link kan je een zelf-onderzoek doen en krijg je een beeld van je huidige situatie. https://www.standaard.be/cnt/dmf20190320_04269953 Neem gerust contact op om deze resultaten te bespreken en conclusies te trekken over wat je te doen staat. Ook als je risico op burn-out niet fenomenaal groot is, kan het zinvol zijn om jouw stress-hantering te verbeteren. Put je reserves niet langer uit.

Indicaties om binnen bedrijven een beleid te voeren rond stress

Bedrijven kunnen voor hun personeel een op-maat-programma rond stress aanvragen. De effecten van chronische stress op de organisatie zijn ondermeer: dalende productiviteit, cynisme in plaats van engagement, ziekteverzuim, verloop, agressie en conflicten, fysieke klachten, algemene malaise op de werkvloer, ongevallen… Neem contact indien je hierbij van de Vlaamse subsidie wil genieten (Werkbaarheids-cheque)! Je kan dergelijk gesubsidieerd project ook voor een bepaalde afdeling of voor een specifiek team aanvragen. Tijdige detectie en aanpak van stress-problematiek kan ervoor zorgen dat alle medewerkers gemotiveerd en met werkplezier aan de slag blijven.

 

 

WERKWIJZE COACHING BIJ STRESS EN BURN-OUT

 

Als Arbeids-psycholoog, ervaren coach/trainer rond stress-hantering en HSP-ervaringsdeskundige, bied ik professioneel maatwerk waarin know-how, tests, tips en oefeningen ingelast worden die een wetenschappelijk bewezen effect hebben. Een grote nadruk ligt op acties die jouw helpen je energie en vitaliteit te herwinnen en toch ook rust te ervaren. Recent onderzoek over emoties, stress en burn-out wijst uit dat beter omgaan met stress begint met concrete dagelijkse acties en vooral: nieuwe gewoontes.

Alles op eigen tempo… In een persoonlijk traject zoeken we welke formule bij jou past om met de ervaring van uitputting, overbelasting en overspanning om te gaan. De bedoeling is snel en effectief toe te werken naar verbetering op gebied van symptomen die er nu op wijzen dat stress jouw leven beheerst(e). Je krijgt hulp en begeleiding om deze specifieke symptomen van jouw chronische stress te begrijpen en te verminderen en om ook achterliggende oorzaken te zien. Rekening houdend, indien er sprake is van burn-out, met het stadium waarin jij je bevindt…

Wie een persoonlijk coaching-traject voor stress volgt/volgde, kan deelnemen aan een 2-daagse rond opbouwen van VEERKRACHT. Gun jezelf een midweek “stress-release coaching” en digital detox in de natuur. De herbronningsdagen die ik organiseer in België zijn democratisch en toegankelijk. Je krijgt een krachtige ervaring om te ontstressen en me-time te vinden. Maar je bouwt ook aan een andere attitude en een stress-bestendige mindset. Piece of mind op lange termijn…

Systemische Coaching en familiale bemiddeling bij stress-problematiek:

Heb jij veel last van stress en zie jij veel oorzaken/gevolgen bij de mensen rondom jou? De begeleiding van personen in jouw directe omgeving (thuis & professioneel) wordt eveneens bekeken. Meerdere partijen kunnen deelnemen aan de coaching-sessies en zijn welkom! Samen betere coping-mechanismen ontdekken voor stress is zeer verbindend! Samen de oorzaken inzien waarom de boog té vaak zo gespannen staat en betere afspraken maken…

Op het organisationele & relationele vlak thuis liggen vaak instrumenten tot vermindering van stress. Ook op het vlak van verwachtingen en idealen die leven, zingeving en “waarden”. De aanpak rond “stress bij het samenleven”, steunt op relationele bemiddelings-technieken. Contacteer mij voor een Familiale Bemiddeling als je een eye-opener zoekt en wil toewerken naar een conflict-arme leefomgeving thuis.

Een coaching rond stress-hantering neemt een aantal maanden in beslag. Wil je iets bereiken dat je leven verandert? Hoe meer aandacht jij erin steekt, hoe meer het jou en je omgeving zal opleveren. Voor dit gepersonaliseerd proces naar verbetering reserveer ik een periode van mijn aandacht en tijd en ik verwacht hetzelfde van jou.

 

Je bevindt je al in een burn-out (overloaded) of bore-out (door “verveling”)?

Hoe uitzichtloos het nu ook moge lijken, er is een uitweg! Via een fysiek en mentaal hersteltraject kom je dit te boven en ontstaat een nieuwe dynamiek.

Ik bied zorgprogramma’s op maat en begeleid jou naar wat je écht nodig hebt. Verwacht je dus aan een mix voor jou persoonlijk van: concrete aanbevelingen voor gradueel fysiek herstel, tips en oefeningen, coachings naar bewustwording en aanvaarding, positieve inspiratie en aanmoediging, tips voor zelfwaardering en healing. Vaste procedures en stappenplannen werken niet voor een behandeling van burn-out. In de diepte is de oorzaak van wat er gebeurd is bij iedereen anders. Ook “hoe” de burn-out groeide is telkens een uniek verhaal. Om dit te ontgroeien bewandel je ook een uniek pad!

Ik  “bemiddel” ook met de betrokkenen op je werk en in jouw privésfeer thuis – om de bewustwording en acceptatie rond jouw burn-out te verzekeren en ruimte te maken voor jouw herstel-proces. We maken samen met huisgenoten een plan van aanpak. Goede afspraken in jouw thuis-situatie kunnen voorkomen dat er teveel onbegrip is en/of een herval optreedt. Als coach zorg ik ervoor dat er een engagement ontstaat bij de omgeving om het evenwicht te bewaken. De samenwerking bij burn-out met jouw behandelend geneesheer is cruciaal. Re-integratie op werkvlak wordt met de arts ook uitgewerkt..

 

 

TARIEF COACHING BIJ STRESS EN BURN-OUT

 

  1. Een gepersonaliseerd traject rond stress-coping loopt gemiddeld over 4 à 5 maanden, met gemiddeld een 12-tal sessies. Je krijgt in deze periode een gepersonaliseerd programma met 1-op-1 live coachings, consultaties via video-conference, digitaal oefenmateriaal, tips en inspiratie. Naast live-coachings en video-chat wordt ook telefonisch gewerkt en per email. Het pakket wordt aangepast naargelang jij dit wenst.

Intake om te zien of het klikt, gebeurt via een live consultatie of via video-chat. Een traject is toegankelijk voor cliënten vanaf 15 jaar. De intensiteit en het tarief van jouw programma wordt in de intake vastgelegd.

Een éénmalig gesprek rond stress-hantering is weinig helpend – omdat er geen proces-begeleiding is en dus ook geen resultaat zal zijn. Wens je tóch volgens dit principe te werken, dan is het honorarium €90/1,5 uur. Met factuur +21%.

Gesprekken met meerdere personen € 110/1,5 uur. Tegemoetkoming via uw mutualiteit is bespreekbaar. Werk je in de zorg of ben je tussen 15 en 30 jaar, vraag dan zeker naar mijn sociaal tarief.

De duur van een integraal traject bij burn-out met samenwerking huisarts, is gemiddeld 8 maanden. De 3 fases van burn-out zijn zo verschillend van aard, waardoor de frequentie, aard en intensiteit van de consultaties ook sterk verschillen. Burn-out coaching omvat eveneens redactie van een verslag (en gebeurt dus in nauwe samenwerking met jouw arts). Een traject bij burn-out bevat stééds naast gewone sessies ook Wandelcoachings in de natuur. Ik blijf ook gedurende het gehele traject beschikbaar.

 

 

MEER INFO

www.trajecten.be

Ik geef je graag meer informatie via een telefonisch- of zoomgesprek. Er worden lezingen geprogrammeerd die jou laten kennis maken met de aanpak. Je krijgt op een uurtje tijd enkele inzichten rond begeleiding bij stress en het nut van burn-out coaching (of coaching ter preventie). De groepen zijn elke avond zeer beperkt gehouden! Tijdig inschrijven is aangewezen.

Neem gerust vrijblijvend contact op via telefoon +32 484 771 091

Suzanne Tytgat

Erkend bemiddelaar, Coach

Dinsdag en donderdag op afspraak

1. Stuur een mail naar  info@trajecten.be en we nemen dan zo snel mogelijk contact op met u
2. Telefonisch op : +32 484 771 091