Stress en burn-out coaching

Wat is coaching bij Stress & Burn-out?

 

Onder normale omstandigheden leef je min of meer “in evenwicht” met je omgeving en is er een aanpassing gebeurd. Je hebt op dat moment een zekere greep op je leven. Je bent in “normale modus”… zonder stress. Wanneer je echter ervaart dat die balans verstoord dreigt te geraken, ontstaat er stress. Je hebt dan het gevoel de greep op de situatie te verliezen. Het leven is niet langer vanzelfsprekend en je voelt je daardoor onzeker, angstig, verdrietig en boos. Stress is de beleving uit balans te geraken en de stabiliteit, grip en voorspelbaarheid in je leven kwijt te raken (Bron: van der Ploeg).

Stress is een reactie van je organisme op wat er in je leven gebeurt en als bedreigend wordt ervaren. Het is een fysieke reactie van je gehele systeem, je hoofd, je hart, alle vezels in je lijf…

Stress heeft een positieve functie en helpt ons te presteren. Maar, teveel stress wordt “negatieve stress”. Deze houdt je van je eigenlijke doelen af en verstoort dus je leven! Een coaching-traject rond stress gaat onrechtstreeks over jouw eigen dromen en hoe je die zal waarmaken. En dat je niet langer toelaat dat negatieve stress jou blokkeert.

Als kind leren we echter om situaties als bedreigend te ervaren. We ontwikkelen stress-patronen. Lichaam en geest zijn één geheel. Mentaal word je door iets getriggerd en je lichaam reageert mee. Vaak reageert je lichaam zelfs éérst. Je lichaam spreekt constant tot je en laat je weten hoe het met je gaat. Maar na al die jaren…, hoor je het nog wel? “Luister naar je lichaam als het fluistert zodat het niet hoeft te schreeuwen.” Al vanaf het éérste gesprek in coachings rond stress-hantering worden hier concrete stappen gezet.

Je wordt concreet begeleid naar meer bewustwording van je eigen lijf. Met een mindset en drive om gezond & duurzaam te leven, neem je verantwoordelijkheid. “Signalen” worden niet langer genegeerd. Als er iets verandert in jouw hectische life-style, dan ben jij de baas van deze graduele kanteling.

Voelde je al enkele jaren dat er langzaam iets opbouwt dat absoluut niet OK is? Roofbouw op de gezondheid kan veel succes opleveren maar er is steeds een keerzijde. Ga je zelf het roer in handen nemen en een piste uitstippelen om chronische stress uit je leven te bannen?

Misschien komt de Corona-crisis als geroepen voor jou omdat het dringend tijd is de spanning in je lijf te bestrijden. Wat er misloopt kan je recht trekken. De begeleiding heeft tot doel jou te leren omgaan met je lichaam en de reacties van jouw lichaam. Elke stap die jij zet in dit leerproces, is een stap naar meer gezondheid en welzijn, beter slapen, werkplezier, levensgeluk.

Post-trauma stress komt veel voor bij personen die van nature al een hogere stress-gevoeligheid hebben. De Corona-crisis hakte erop in en bracht veel bedreiging en ontgoocheling mee. Maar ook veel mentale druk om te blijven presteren of er te zijn voor anderen.  In de begeleiding worden alle invloeden op je welbevinden in kaart gebracht. Er is ruimte voor het verleden en wat daar gebeurde dat jou nu nog spanning bezorgt. Er is ruimte voor je verwerkings-proces van tegenslagen, rouw en verlies.

Heb je al een burn-out doorgemaakt of vrees je dat je in een vergevorderd stadium zit van chronische stress ? Vermeld dit in de intake zodat we gericht kunnen werken op jouw behoeften en noden.

 

INDICATIES VOOR COACHING BIJ STRESS EN BURN-OUT

 

Zette Covid-19 jou onder een chronische druk? Word je meer en meer gevoelig aan de spanning in je lijf met concentratieproblemen, onverklaarbare hoofdpijn, rugpijn? Of sleep je je al jaren vooruit met vallen en opstaan?

Indien je langdurig té zware inspanningen levert, ondergaat jouw systeem constant en langdurig stress. Je zet bij stress een ingebouwd overlevingsmechanisme in gang om je hersenen en spieren een extra boost te geven “om te overleven”… Wanneer de intense spanning in je lijf aanhoudt gedurende weken en je lichaam niet meer naar de normale modus gaat, spreken we over ongezonde stress. Je overlevingsmechanisme met alle fysiologische en hormonale reacties, staat dan immers constant op actief. Dus, je vecht constant!

Deze stress is nog hoger en “slechter” voor jou indien je weinig controle kan uitoefenen op de situatie en ook weinig hulp/steun krijgt van anderen (Bron: Karasek).

De oorzaken van jouw chronische stress-ervaring kunnen zijn:

Een aanhoudende stroom van zorgen en extra bekommernissen, chronische angst voor ziekte, chronische ziekte, aanhoudende prestatiedruk, overbelasting door combinatie werk-privé, constante onzekerheid en risico, diepe emotionele processen van falen, afscheid, rouw & verlies (verlies van werk of verdriet om een overlijden, verdriet bij scheiding), uitputting ten gevolge van werkproblematiek, negatieve druk van relationele problemen, pesterijen ondergaan, aanhoudende conflicten, …

De dieperliggende oorzaken van angsten en zorgen, zijn oude “patronen” (interne programmatie) in jouw relatie, beleving en gedrag tot mensen en dingen. Deze patronen bouwde je op in je kindertijd. De patronen ontdekken kan heel opluchtend en “bevrijdend” zijn. Bepaalde gedragingen die jij stelt, kunnen achterwege blijven. En je vindt rust.

Met Covid-19 onderging jij misschien omstandigheden die jou enorm belasten en angstig maken. De tergend lange lockdown en de onzekerheid op zich was misschien voor jou al voldoende om gespannen te zijn. Stress is jouw reactie op een (mogelijke) aanval, een beschadiging of bedreiging, ongeacht of die fysiek of mentaal is. Sommige persoonlijkheidstypes hebben van nature een andere spanningsboog en objectief meer last van stress. Zoals personen met ADHD, ADD, hypersensitiviteit, ASS. Vermeld hierover iets bij de intake.

Jouw lijf en je organisme lijdt echter onder de “toxische effecten” van ongezonde of chronische stress. Deze reactie is symptomatisch bij iedereen anders. Ook de manieren om af en toe te recupereren van stress zijn uniek bij elk persoon. Een professionele begeleiding brengt in kaart waar jouw lijf afziet en wat het nodig heeft.

Vermoeidheid, gebrek aan uithoudingsvermogen

 

Overgewicht

 

Piekeren, prikkelbaar gedrag

 

Ontstekingen

 

Slapeloosheid

 

Verlaagd immuunsysteem

 

Pijn of spanning (nek, schouders, buik, hoofd)

 

Concentratiestoornissen, geheugenproblemen

 

Hartkloppingen

 

Libidoverlies

 

Hoge bloeddruk

 

Chronische angst en paniekaanvallen

 

Spijsverteringsproblemen

 

Stemmingswisselingen, onzekerheid en depressie

 

Eetstoornissen

 

Neiging tot verslaving

 

Allergie, koortsblaasjes

 

Duizelingen

 

 

Bovenstaande tabel geeft de indicaties om rond stress een gepersonaliseerde aanpak uit te werken. Nooit eerder kampen zoveel mensen met “chronische stress” – een ziekte die mentaal en fysiek haar tol eist en de trigger is voor veel andere chronische ziektes!

Beter leren omgaan met jouw ervaring van stress, is een unieke persoonlijke zoektocht. Het vraagt aandacht en tijd maar zal resulteren in minder psychologische en/of lichamelijke problematieken. Zelfs al blijf je in de omstandigheden als toppresteerder, carrièretijger, manager… Het is op zich niet slecht dat je veel uitdaging kent en jouw organisme zwaar op de proef gesteld wordt… Via een coaching-traject op maat ontdek je hoe je die gezonde geest én dat gezonde lichaam behoudt. En tegelijk kan je hard blijven presteren en dromen waarmaken.

Jij geeft jezelf graag volledig in je werk? Doe je stééds die extra moeite en ga je de extra mile voor het bedrijf?… Jouw intieme kring van vrienden en familie wil graag dat jij je werk blijft doen maar op voorwaarde dat jijzelf geen schade oploopt. Een coaching-traject helpt jou om dagdagelijks de grenzen te bewaken! Zonder persoonlijke professionele begeleiding kan de overbelasting op een later moment haar tol eisen. Anticipeer op de silent killer van al jouw enthousiasme die op de loer ligt. Burn-out is een ziekte-verschijnsel dat langzaam opbouwt.

Covid-19 en Cure & Care workers in ziekenhuizen en zorgcentra… Behoor je tot de beroepscategorie die in deze Corona-tijd als held(in) in de frontlinie stond? Ben jij als arts vanuit je plichtsbesef al vaker over je grenzen gegaan en is het risico reëel dat Corona (en de combinatie met eventuele andere issues in je leven) jou ertoe aanzet dit opnieuw te doen? Combineer jij als zorgwerkster een zeer intensieve professionele taak met gezin en huishouden? Vraag naar het sociaal tarief dat ik aanbied aan medewerkers in de zorg.

Jeugdigen (vanaf 12 jaar) en studenten die met een problematiek kampen van stress bij de studies, begeleid ik graag via een specifiek traject. Door “afstands-onderwijs” is de complexiteit en ook spanning voor jongeren veel groter geworden. Met als gevolg grotere zelf-twijfels, verhoogde faalangst, concentratiestoornissen, uitstelgedrag…

Werkgerelateerde stress bij leidinggevenden en managers wordt aangekaart in een traject leadership-coaching. Zie www.hetappel.be/coaching/executive

Indien de vragen waarmee jij worstelt inhoudelijk overeenstemmen met een “loopbaanbegeleiding”, worden de VDAB Loopbaancheques aanvaard. Enkel en alleen als de rode draad van het traject een “loopbaan-kwestie” is, kan met de VDAB-loopbaancheques gewerkt worden.

Indien je denkt dat jouw situatie uit de hand gelopen is, kan je best niet te lang wachten om een hulplijn in te schakelen! Neem telefonisch contact op indien je met een (nakende) burn-out te maken hebt:

  • Fysieke uitputting – energie missen
  • Emotionele uitputting – huilbuien of extreem gevoelig reageren
  • Gebrek aan zelfvertrouwen en vervreemding tegenover zichzelf ( ik kan niets, ik kan niets aan)
  • Cynische houding tegenover zichzelf en tegenover anderen en het werk
  • Afstand willen nemen van het werk, van de collega’s (vervreemding)
  • Moeite met volgen van gesprekken/meetings
  • Concentratie-stoornissen
  • Issues met inschatten, plannen en organiseren

Herken je een aantal zaken? Via deze link kan je een zelf-onderzoek doen en krijg je een beeld van je huidige situatie. https://www.standaard.be/cnt/dmf20190320_04269953 Neem gerust contact op om deze resultaten te bespreken en conclusies te trekken over wat je te doen staat. Ook als je risico op burn-out niet fenomenaal groot is, kan het zinvol zijn om jouw stress-hantering te verbeteren. Put je reserves niet langer uit.

 

WERKWIJZE COACHING BIJ STRESS EN BURN-OUT

 

Zit je al een tijdje in een negatieve, beklemmende of destabiliserende situatie? Je gestresst voelen, betekent dat je lichaam in verhoogde alertheid is, als reactie op deze omstandigheden van je leven.

Als stress jouw leven beheerst, dan kan je hierin dadelijk zelf de verantwoordelijkheid nemen. Ik bied in de coachings rond stress de veilige context om opnieuw te voelen naar de signalen van je lichaam. De connectie wordt hersteld die verbroken kan geweest zijn door “hardheid” die je jezelf misschien opgelegd hebt. Tijd tekort gehad om nog te voelen wat het allemaal met je doet? Hoe jij na een periode van chronische stress opnieuw leert voelen, is uniek. Hoe jij emoties doorleeft en tot bepaalde beslissingen en intenties over jouw leven kan komen, is eveneens een uniek proces.

Als ervaren coach bied ik graag een laagdrempelig en democratisch concept in Covid-19 tijden – voor wie iets meer “piece of mind” zoekt en stress wil ombuigen naar iets positiefs. Ik bied professioneel maatwerk waarin know-how, tests, tips en oefeningen ingelast worden die een wetenschappelijk bewezen effect hebben. Een grote nadruk ligt op acties die jouw helpen je vitaliteit te herwinnen en toch ook rust te ervaren. Recent onderzoek over emoties, stress en burn-out wijst uit dat beter omgaan met stress begint met concrete dagelijkse acties en vooral: nieuwe gewoontes.

In een persoonlijk traject zoeken we welke formule bij jou past om met de ervaring van belasting en spanning om te gaan. De bedoeling is snel en effectief toe te werken naar verbetering op gebied van symptomen die er nu op wijzen dat stress jouw leven beheerst. Je krijgt hulp en begeleiding om deze specifieke symptomen van jouw chronische stress te begrijpen en te verminderen en om ook achterliggende oorzaken te zien.

In deze personal coachings bied ik als psychologe jou de ondersteuning om in de diepere lagen van jezelf op zoek te gaan naar beweegredenen en overtuigingen. Welke drivers spelen er systematisch op de achtergrond, opdat jij jarenlang de signalen van je eigen lichaam negeert? Wat maakt dat voor jezelf zorgen zo onbelangrijk was/is? Wat maakt dat je jezelf bloot stelt aan hoge eisen en verwachtingen? Werk maken van een betere stress-hantering is een groei-traject. Een groei-traject werkt enkel als jij in de setting tot jezelf komt en op je gemak bent. Ik zorg daarom voor veiligheid, privacy en een voldoende informele sfeer.

Er wordt samen bekeken of er op locaties in de vrije natuur gewerkt kan worden of op creatieve manier met materiaal. Als coach stem ik met jou af welke kanalen het best resoneren. Indien gewenst worden hulp-middelen ingeschakeld zoals Talent scans en tools voor burn-out preventie. Jouw effectief herstel, de duurzame SHIFT en verankering van alles waarvan je je bewust werd, staat centraal. Vaak is werken in de natuur de beste setting voor doorleven van emoties, duurzame verandering en écht loslaten van oude saboterende zaken.

Wie een persoonlijk coaching-traject voor stress volgt/volgde, kan deelnemen aan een herbronningsweek van Trajecten. Gun jezelf een midweek “stress-release coaching” en digital detox in de natuur. De herbronningsweken die ik organiseer in België zijn democratisch en toegankelijk. Je krijgt een krachtige ervaring om te ontstressen en me-time te vinden. Maar ook een andere attitude en piece of mind op lange termijn…

Heb jij veel last van stress en zie jij veel oorzaken bij de mensen rondom jou? De begeleiding van personen in jouw directe omgeving (thuis & professioneel) wordt eveneens bekeken. Meerdere partijen kunnen deelnemen aan de coaching-sessies en zijn welkom! Samen betere coping-mechanismen ontdekken is zinvol!

Op het organisationele & relationele vlak thuis liggen vaak instrumenten tot vermindering van stress in de huiskamer. Ook op het vlak van zingeving en “waarden”. Mijn aanpak rond het thema “stress bij meerdere personen die samenleven”, steunt op relationele bemiddelings-technieken. Contacteer mij voor een Familiale Bemiddeling als je een eye-opener zoekt en wil toewerken naar een conflict-arme leefomgeving thuis.

Een coaching rond stress-hantering neemt een aantal maanden in beslag. Wil je iets bereiken dat je leven verandert? Hoe meer aandacht jij erin steekt, hoe meer het jou en je omgeving zal opleveren. Voor dit gepersonaliseerd proces naar verbetering reserveer ik een periode van mijn aandacht en tijd en ik verwacht eigenlijk hetzelfde van jou.

Je bevindt je al in een burn-out (overloaded) of bore-out (door “verveling”)?

Hoe uitzichtloos het nu ook moge lijken, er is een uitweg! Via een fysiek en mentaal hersteltraject kom je dit te boven.

Ik bied zorgprogramma’s op maat en begeleid jou naar wat je écht nodig hebt. Verwacht je dus aan een mix voor jou persoonlijk van: concrete aanbevelingen voor gradueel fysiek herstel, tips en oefeningen, coachings naar bewustwording en aanvaarding, positieve inspiratie en aanmoediging, tips voor zelfwaardering en healing. Vaste procedures en stappenplannen werken niet voor een behandeling van burn-out. In de diepte is de oorzaak van wat er gebeurd is bij iedereen anders. Ook “hoe” de burn-out groeide is telkens een uniek verhaal. Om dit te ontgroeien bewandel je ook een uniek pad!

Ik  “bemiddel” ook met de betrokkenen op je werk en in jouw privésfeer thuis – om de bewustwording en acceptatie rond jouw burn-out te verzekeren en ruimte te maken voor jouw herstel-proces. We maken samen met huisgenoten een plan van aanpak. Goede afspraken in jouw thuis-situatie kunnen voorkomen dat er teveel onbegrip is en/of een herval optreedt. Als coach zorg ik ervoor dat er een engagement ontstaat bij de omgeving om het evenwicht te bewaken. De samenwerking bij burn-out met jouw behandelend geneesheer is cruciaal. Re-integratie op werkvlak wordt met de arts ook uitgewerkt…

 

TARIEF COACHING BIJ STRESS EN BURN-OUT

 

Een gepersonaliseerd traject rond stress-coping loopt gemiddeld over 4 maanden. Je krijgt in deze periode een gepersonaliseerd programma met 1-op-1 live coachings, consultaties via video-conference, digitaal oefenmateriaal, tips en inspiratie. Naast live-coachings en video-chat wordt ook telefonisch gewerkt en per email. Intake gebeurt via een live consultatie of via video-chat. Het traject is toegankelijk voor cliënten vanaf 12 jaar.

Een éénmalig gesprek rond stress-hantering is weinig helpend omdat er geen proces-begeleiding is en dus ook geen resultaat zal zijn. Wens je toch volgens dit principe te werken, dan is het honorarium €90/1,5 uur. Met factuur +21%.

Gesprekken met meerdere personen € 110/1,5 uur. Tegemoetkoming via uw mutualiteit is bespreekbaar. Werk je in de zorg of ben je tussen 18 en 30 jaar, vraag dan naar mijn sociaal tarief.

De duur van een integraal traject bij burn-out is gemiddeld 8 maanden. De 3 fases van burn-out zijn zo verschillend van aard, waardoor de frequentie, aard en intensiteit van de consultaties ook sterk verschillen. Burn-out coaching omvat eveneens redactie van een verslag en gebeurt in nauwe samenwerking met jouw arts. Een traject bij burn-out bevat stééds naast gewone sessies ook Wandelcoachings in de natuur. Ik blijf ook gedurende het gehele traject beschikbaar.

 

 

MEER INFO

www.trajecten.be

Ik geef je graag meer informatie via een telefonisch- of zoomgesprek. In Het Appèl staan er vanaf 01/06/2020 meerdere avondlezingen geprogrammeerd die jou laten kennis maken met de aanpak. Je krijgt op een uurtje tijd alle nodige rond stress-hantering en burn-out coaching. De groepen zijn elke avond zeer beperkt gehouden! Tijdig inschrijven is aangewezen.

Neem gerust vrijblijvend contact op: 0484 771 091

 

Suzanne Tytgat

Erkend bemiddelaar, Coach

Dinsdag en zaterdag op afspraak

1. Stuur een mail naar  info@trajecten.be en we nemen dan zo snel mogelijk contact op met u
2. Telefonisch op : +32 484 771 091