Yuanqigong

Wat is Yuanqigong?

 

Yuanqigong is een diepgaande Chinese taoïstische gezondheidstraining. Het omvat oefeningen die de werking van het lichaam als eenheid versterken en tegelijkertijd ingezet worden om bepaalde plaatsen/functies in het lichaam extra te stimuleren. Zo zijn er oefeningen die meer inwerken op de rug, op de spijsvertering, de bloedcirculatie, de ademhaling, de emotieregulatie, het concentratievermogen enzovoort.

Het gehele lichaam wordt zodoende getraind.

 

Yuanqigong is ontwikkeld binnen de Zuidelijke Traditie van het Gouden Cinnaber. Deze traditie vindt haar oorsprong bij de alchemist Zhang Boduan (984-1082) en wordt in deze contreien vertegenwoordigd door de Pingwupai (Pingwu Traditie) o.l.v. dr. Dan K.J. Vercammen (China Arts College – Taoist Alchemical Studies Center). Wij zijn officieel mede-vertegenwoordigers van deze traditie.

 

Werkwijze Yuanqigong?

 

De avondcursus omvat een compleet gamma taoïstische oefeningen: daoyin (taoïstische zachte stretching, bevorderen van circulaties en ontspanning), standentraining (met zifa donggong: spontane beweging), bewegingstraining (vanuit vaste standen en via loopoefeningen), zelfmassage, ademtraining en alchemistische meditatie.

 

De oefeningen worden op een bewuste manier en volgens vaste principes beoefend. Staan, zitten, liggen en bewegen op een specifieke wijze vormt de basis van de onderwezen gezondheidsoefeningen.

 

We werken met oefeningen die zowel beweging als rust stimuleren. Rust en beweging staan centraal in het dagelijkse leven van de mens en dit reflecteert zich binnen onze aanpak.

 

Je leert o.a.:

  • de achtergrond en principes van yuanqigong;
  • welke oefeningen je bij welke problemen kan inzetten;
  • hoe je de algemene weerbaarheid van het lichaam tegen ziekten hoog kunt houden;
  • hoe je tot rust kunt komen en deze rust kunt bewaren;
  • hoe je correct kunt bewegen;
  • een correcte lichaamshouding;
  • een juist gebruik van de focus (yi);
  • economisch bewegen om energie te winnen i.p.v. te verspillen;
  • een sterke en soepel rug en benen ontwikkelen.

 

Voor wie is Yuanqigong?

 

De training is voor de meeste mensen geschikt; je oefent op eigen niveau. Er is geen voorkennis nodig. Twijfel je of je mee kan doen, neem dan gerust even contact op.

 

De training is ideaal combineerbaar met de Chinese krijgskunst Taijiquan, om onder meer je gezondheid te leren verdedigen via zelfverdedigingstechnieken en het leren harmoniseren met je omgeving (mensen, natuur,…).

 

Draag soepele vallende kleding en stevig schoeisel met platte zool.

 

Data en Tarieven

Data Gijsbert

Tweewekelijks, vanaf zondag 15/10,  telkens van 19u30 tot 21u00.

 

Prijs: 15€ per les of 10-beurtenkaart voor 135€. Deze 10-beurtenkaart kan zowel voor de lessen yuanqigong als voor taijiquan gebruikt worden.

Gijsbert Ruitenburg

Chinese Taoïstische gezondheidstherapeut

1. Stuur een mail naar info@jindanfa.com en we nemen dan zo snel mogelijk contact op met u
2. Telefonisch op :  +32(0)32895625

www.jindanfa.com