Sofie Schrauwen – klinisch psycholoog

Wie ben ik?

Ik ben Sofie Schrauwen, klinisch psycholoog / traumatherapeut. Ik behaalde mijn masterdiploma in de Klinische psychologie aan de KU Leuven in 2015. Ik heb een bijzondere interesse in psychotrauma en de mogelijke gevolgen hiervan. Ik koos er dan ook voor om mij hier verder in te specialiseren. Ik volgde een specifieke opleiding rond trauma en leerde werken met technieken zoals hypnose en brainspotting, die kunnen bijdragen aan de verwerking van traumatische ervaringen.

Ik vind het belangrijk me permanent bij te scholen door o.a. workshops en opleidingen te volgen en lees ook regelmatig boeken.

Ik startte in 2016 als zelfstandig psychologe in bijberoep.

Naast mijn werk als zelfstandige, ben ik werkzaam als mobiel psycholoog bij een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Ik ga aan huis bij gezinnen waarbij 1 (of meerdere) kind(eren) een complexe psychische problematiek heeft. In dit werk ga ik therapeutisch aan de slag met het hele gezin.

Hoe werk ik? Wat is mijn aanpak?

Tijdens een eerste verkennend gesprek (intakegesprek) trachten we de klachten, de verwachtingen ten aanzien van therapie evenals wat goed loopt en werkt in kaart te brengen. Indien we beslissen om samen verder te gaan, dan starten we een individuele therapie op. De therapie is volledig op maat en kan bestaan uit gesprekken, samen dingen doen en ervaren (bv. lichaamsgerichte oefeningen, creatief aan de slag gaan, stilstaan bij emoties, …). Dit vaak in combinatie met technieken die meer op een onbewust niveau doorwerken zoals Brainspotting* en/of hypnotherapie**. Deze combinatie is doorgaans effectiever en werkt dieper dan bijvoorbeeld louter gesprekstherapie.

*Brainspotting (BSP)

BSP is een zeer effectieve psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van heel wat klachten (trauma, angst, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblemen, verslavingen, geblokkeerde rouw, …) die de kwaliteit van je leven negatief beïnvloeden. BSP is erop gericht deze klachten rechtstreeks in de hersenen en het lichaam op te sporen en op te lossen. Dit zonder dat het nodig is de hele tijd over je probleem te praten of je ervaringen te onderzoeken.

**Hypnotherapie

Bij hypnotherapie wordt er gebruik gemaakt van hypnose om bepaalde doelen te bereiken.    Hypnose is een bewustzijnstoestand waarbij je in hogere mate vatbaar bent voor (helende) suggesties. De therapeut brengt je in deze toestand of trance tijdens de therapie. In hypnose kan je zowel fysiek als mentaal ontspannen terwijl je aandacht diep naar binnen wordt gericht. Je hebt op elk moment de controle over wat er in de hypnose gebeurt. Via hypnose (en de suggesties van de therapeut of jezelf) kan je op een andere manier dan door ‘wilskracht’ je doelen bereiken. Hypnose is nuttig om allerlei symptomen te beïnvloeden. Het wordt als hulpmiddel zowel in de medische wereld als in de psychotherapie gebruikt.

Achtergrond

Master in de psychologie (2015)

Permanente vorming in de psychotraumatologie (2020)

Brainspotting fase 1 en 2

Basisopleiding + enkele vervolgopleidingen hypnose

Psychotherapeut in de interactionele vormgeving i.o.

Wat zijn mijn specialisaties?

 • trauma-gerelateerde klachten (bv slecht slapen, nachtmerries, angsten, prikkelbaarheid, dissociatie)
 • traumaverwerking (zowel éénmalige trauma’s zoals een verkeersongeval als langdurige traumatisering uit bv je jeugd)
 • Angstklachten
 • Moeite met relaties (o.a. bindings- en verlatingsangst, maar ook bv een moeilijke relatie met je ouder(s))
 • Hechtingsmoeilijkheden
 • Verwerking van een verlies
 • Emotionele problemen
 • Identiteitsvragen
 • Levensvragen
 • Zelfbeschadigende gedragingen of patronen (bv verslavingen, telkens in ongezonde relaties/situaties terecht komen, jezelf pijn doen)
 • Lichamelijke klachten zonder medische oorzaak (bv hoofdpijn, vermoeidheid)
 • Jongeren
 • (jong)volwassenen

Werk je met bepaalde methodes/tools?

 • Brainspotting
 • Hypnose

Tarief en praktisch

Prijs: €70/sessie (60min)

Afspraak via mail

Of telefonisch +32 488 09 32 49